Baaldag. Zo’n dag dat je wakker wordt met mega spierpijn terwijl je juist vandaag een drukke dag voor de boeg hebt, tandpasta morst op je enige schone werkkleding, je kind die zijn melk omgooit en daar ook nog behoorlijk om lacht, twee minuten later datzelfde kind dat keihard huilt omdat je nieuwe melk in een verkeerde kleur beker geeft. Zo’n gehaaste, gefrustreerde ochtend, dat er alleen maar grrrr en aaarrh uit je komt, met zo’n zware frons op je voorhoofd die je eigenlijk nog meer hoofdpijn bezorgd. Je baalt. Dit wordt vast weer zo’n dag.

 

Met die gedachte kleur je de rest van je dag al in zonder dat je het beseft, vaak op basis van maar 1 moment. Geeft het jou vertrouwen in de rest van je dag? Wees eens eerlijk. Als jouw dag vervelend begint, met hoeveel geduld kleed jij je kids dan aan? Hoe stap jij dan op de fiets? Met welk gevoel schuif jij vervolgens aan je bureau?

 

Wel eens gehoord van de uitspraak ‘alles dat je aandacht geeft groeit’? Dat is precies wat je doet als je gaat geloven in gedachtes als ‘dit is een baaldag’, ‘vandaag heb ik niet mijn dag’, ‘was deze dag maar al voorbij’. Je kleurt de rest van de dag negatief in en zult nog meer negativiteit aantrekken, doordat je in een negatieve cirkel beland. En dus werd dit inderdaad zo’n dag. Gedachte bevestigd.

 

Tijdens mijn depressieve periode ben ik mijn dagen gaan opdelen in fragmentjes. Dit begon met de dag te zien als een ochtend, middag, avond. Ik weet het, dit is peuterkennis. Maar door deze simpele nadruk op dagdelen hoefde mijn slechte ochtend dus geen slechte middag meer te worden. Ik kreeg vrede met deze slechte ochtend. De avondplannen hoefde ik nog niet af te zeggen omdat ik wakker werd met een enorme grijze wolk boven mijn hoofd. De middag zag ik als een compleet nieuwe ‘dag’. Ja het was aan het stormen in mijn hoofd, maar er was nog altijd kans op zonneschijn. Vervolgens werden de dagdelen kleiner. Mijn slechte humeur verdween steeds sneller en opeens had ik zelfs nog 2 uur te gaan tot de middag begon.  

 

Deel jouw dag in grote of kleine fragmenten, dat wat voor jou haalbaar en prettig voelt. Dan worden de fragmenten vanzelf steeds kleiner. Totdat je erachter komt dat er eigenlijk alleen het NU is. En NU weer een nieuwe NU en NU….. You get it.

 

Elke zomer, elke sollicitatiegesprek, elke relatie is op zijn beurt ook weer een nieuwe zomer, sollicitatie en relatie. Pech onderweg betekent niet gelijk een baalvakantie.  Een maandag vol pech ook geen pechweek.

 

Door je bewust te worden van je gedachten ga je deze gemakkelijker zien als maar een gedachte. Een aaneenschakeling van woorden die zinnen vormen. Vang de gedachte als het ware op, om deze vervolgens weer los te laten. Je bent jezelf dan net een stapje voor. Dat ene stapje net voordat je jezelf gaat vereenzelvigen met de gedachte of deze als de enige absolute waarheid gaat zien.

 

Een handige methode om je bewust te worden van jouw identificatie met je gedachten zijn de

 ‘4 vragen die je leven veranderen’  van Byron Katie.

 

Byron Katie heeft een krachtige methode voor zelf onderzoek ontwikkeld genaamd The Work.  

Zij stelt dat wij lijden als we een gedachte geloven dat in strijd is met de realiteit. In plaats van je gedachten direct te geloven, kun je deze door middel van de 4 levensveranderende vragen onderzoeken.  

Hieronder een voorbeeld uit mijn persoonlijke onderzoek naar het verschil tussen wat IS en wat ik geloof dat IS.

 

 

Is het waar?

Wordt dit inderdaad zo’n dag? Gaat de rest van de dag ook alles mis?

Hmm dat weet ik eigenlijk niet, kan nog geen toekomst voorspellen, al denkt mijn brein vaak van wel.

 

Kan ik zeker weten dat het waar is?

Ja, want dit heb ik vaker gehad. Zo’n dag dat alles tegenzit. Maar wordt dit ook zo’n dag? Hmm ik kan inderdaad nog steeds niet mijn toekomst voorspellen. Het zou kunnen dat het niet zo is.

 

Hoe reageer ik? Wat gebeurt er wanneer ik die gedachte geloof?

Nou mijn frons op mijn voorhoofd begint een permanente diepe rimpel te worden, dat is wat er gebeurt. En ik voel weerstand en tegenzin in deze dag. Voelt zwaar en niet prettig.

 

Wie zou ik zijn zonder die gedachte?

De perfecte instamom met honderdduizend volgers, die elke ochtend cappuccino’s drinkt bij de koffiebar, haar rimpels heeft weg gebotoxt en een schoonmaakster heeft die de verspilde melk direct opruimt. Oooh zonder die gedachte? Ja best relaxed eigenlijk. Laat maar komen die dag, of niet. Ben er niet meer zo mee bezig, heb mijn aandacht gewoon nu hier bij de fietstocht naar werk.

 

Doordat je elk moment als een nieuw moment beschouwt kun je elk moment met een schone lei beginnen. Dat geeft zoveel vrijheid. Vrijheid omdat jij jouw dag niet meer laat bepalen door de omstandigheden buiten jou om. Je houdt meer energie over, omdat je geen verwachtingen schept en niet 101 verschillende scenario’s bedenkt. Je dag, vakantie, sollicitatie…. verlopen zoveel ontspannender.

Vraag je vandaag eens af, is het ECHT waar wat je denkt?