Elk jaar is er wel een magazine dat onderzoek doet naar lichaamstevredenheid. Waaruit steeds maar weer blijkt dat vrouwen in vergelijking met mannen minder tevreden zijn en we door de jaren heen massaal ontevreden zijn geworden over ons lichaam.  Ben ik blijkbaar toch niet de enige. Maar waar komt die ontevredenheid toch vandaan?

Streven naar perfectie

Streven naar perfectie is net als wachten op Sint Juttemis.  Perfectie bestaat niet. Punt. En de grootste perfectionisten onder ons weten diep van binnen dat zodra zij het punt van perfectie bereiken, dat punt zich razendsnel weer verplaatst. Opnieuw kan er worden gestreven om dat punt van perfectie weer te bereiken. Een never ending cyclus dat enkel en alleen frustratie en ontevredenheid oplevert.

 

Oordeel over hoe het zou moeten zijn

Tijdens de kinderjaren voel je feilloos aan wat je ouders jou (onbewust) meegeven aan overtuigingen en wordt er een basis gelegd voor jouw zelfbeeld. Daarbij zijn de omgeving én het tijdsperk waarin je opgroeit ook in grote mate sterk bepalend in wat wordt gezien als schoonheid. Braziliaanse vrouwen blonderen bijvoorbeeld hun beenhaar. Dit in tegenstelling tot onze Nederlandse vrouwen die zich massaal gaan scheren, waxxen, laseren om zo glad mogelijke benen te hebben op eerste rokjes dag.  Was een bleekhuidje vroeger een symbool voor de weledele vrouw die geen zwaar werk op het platteland in de zon hoefde te doen, zo is een bruin huidje tegenwoordig een symbool voor veel vrije tijd dat het liefst wordt gespendeerd in de zon.  Tijden en smaken veranderen. Ze zijn relatief. We vergeten soms dat we in de kleine bubbel waarin wij leven soms te streng bezig kunnen zijn met hoe het in onze ogen MOET zijn.

 

Strijd tegen hoe het nu is

In je hoofd heb je een plaatje van hoe je er uit wilt zien.  In welk kledingstuk je wilt passen.  Dat begint al scrollend op zalando bij elk item dat je in je winkelmandje doet. Je vormt je een beeld naar aanleiding van die super slanke dame in dé must have bikini. Zo ontspannen en stralend als zij daar in bikini staat, zo ook ga jij je voelen als jij die bikini past. Een paar dagen later thuis blijkt er een enorme kloof tussen het mentale plaatje dat jij eerder had gevormd en jouw spiegelbeeld als je dé bikini aan hebt. Jij voelt je niet ontspannen, noch stralend. Er is nog genoeg werk aan de winkel. Die kloof zorgt voor stress. Bikinistress. Jij bent nog helemaal niet klaar voor het strand, je bent nog helemaal niet op gewicht, laat staan de maat die je voor ogen hebt. Jij kan nu nog helemaal niet genieten.

Hoe groter de kloof tussen situatie A en B, hoe meer spanning je ervaart. Dat levert stress op en des te groter je het gevoel hebt die kloof te moeten dichten.  Je gaat meer sporten, meer op je eten letten en nóg meer strijden.

 

Vergelijken onszelf met anderen

Door jezelf te vergelijken met anderen en daarmee de ander als mooier, knapper, succesvoller etc. te zien. Bestempel jij jezelf automatisch als minder mooi, minder slank en minder succesvol. Jouw zelfwaardering daalt hiermee met een sneltreinvaart. Je eigen unieke zelf geef jij hiermee geen toestemming er te mogen zijn.

Persoonlijk vind ik degene die veel aan hun gezicht laten doen door middel van plastische chirurgie steeds meer op elkaar lijken, zelfde lippen, zelfde wangen, zelfde ogen en wenkbrauwen. Ik zie haast geen verschil meer tussen alle oorspronkelijke geordie shore deelnemers.  Erg jammer, want er is maar 1 exemplaar van elk mens, juist dat maakt ons zo uniek!

 

Niet-goed-genoeg-gevoel

Al bovenstaande heeft 1 algemene oorzaak en dat is dat we ons niet goed genoeg voelen. Vanuit dat gevoel ontstaat er uitvlucht gedrag om dat gevoel niet te hoeven voelen. Onprettige gevoelens zijn immers niet fijn en dus willen we deze niet. Het is voor iedereen persoonlijk, maar als je er even bij stilstaat om je ervan bewust te worden, dan zie je in dat ook bepaald gedrag van jou er is om je niet-goed-genoeg gevoel te compenseren. Denk aan please gedrag, groot bewijsdrang, streven of de lat héél hoog leggen.

 

Vraag jezelf eens af

Door jezelf de vragen te stellen, waar JIJ het beste gevoel bij hebt. Bij welk gewicht JIJ je het prettigst voelt. Welke verhouding sport/genieten JIJ het beste vind voor jezelf. Blijf JIJ ook zo dicht mogelijk bij jezelf. En daarmee bij jouw unieke enige prachtige exemplaar op deze wereldbol.