Deze blog gaat niet over geen keus kunnen maken tussen een salade of een broodje gezond. Al kan zo’n keus terwijl je in een hevige dip zit net zo groot aanvoelen als een belangrijke carrière keuze kan ik je vertellen. Keuzes met levens veranderende gevolgen. Carrière keuzes, beginnen aan kinderen keuzes, relatie beëindigen keuzes, woonplaatskeuzes. Als je opeens niet meer weet wat je wilt. Zélfs niet meer weet wat je NIET wilt. Chaos. Complete chaos in dat hoofd van je, je voelt je gevangen in je eigen web van gedachten. Staat met 1 been nog stevig in je huidige situatie. Je andere been til je wankel op, maar weet nog niet waar deze te plaatsen. Misschien wel terug naast je andere been. Misschien vooruit of opzij. Niet wetend of het een veilige ondergrond gaat zijn.

 

Het leven staat vol van keuzes maken. Het begint al vroeg met de keus voor een middelbare school, de keus voor een vervolgopleiding, gevolgd door nog vele keuzes totdat de keuzes een grotere impact gaan hebben op het leven van de mensen om je heen. Een aantal jaar geleden stond ik voor een grote levens veranderende keuze. Gezinsuitbreiding. De keuze tussen optie A en B wisselde zich net zo snel af als het Nederlandse weer in de herfst.

Het maakt niet uit op welk gebied jij een keus moet maken. Zolang je niet weet wat je wilt en zélfs niet meer weet wat je niet wilt, zal je verward rond blijven lopen als een kameleon in een zak skittels. 

 

 

Je streeft ernaar te weten wat je wel wilt. Je voelt je gefrustreerd, wilt van dit onrustige gevoel af en ligt s’nachts te piekeren. Het gevoel dat je een deadline hebt overheerst en je doet je best om zo spoedig mogelijk met een antwoord te komen.  Zodra je het antwoord hebt zul jij rust ervaren. Daar ben jij heilig van overtuigd. Maar zolang je niet luistert naar je innerlijke stem, zul jij ook niet weten wat je echt wilt. Het hoofd heeft namelijk niet het antwoord. Dat antwoord komt van binnenuit. Soms zijn we zo druk bezig in ons hoofd te bedenken wat we willen, dat we onze innerlijke stem niet horen zeggen,’ ik wil ontdekken’, ‘ik wil rust’, ‘ik wil mezelf zijn’, ‘ik wil me veilig voelen’.

Angst is een slechte raadgever. Angst wordt geproduceerd door het hoofd, niet door het hart. Onbewust luisteren we er toch graag naar. Voelen we ons zelfs slecht als we in onze ogen niet reëel nadenken. Praten we het goed door te zeggen dat we juist realistisch denken. Maar waar het op neer komt is dat we handelen vanuit angst. Je kiest die ene baan met de meeste kans op een vast contract, want dat voelt veilig, terwijl jouw ziel graag wil ontdekken, wil leren. Je kiest ervoor om te stoppen met werken omdat de kinderen komen, want zo hebben je moeder en je overgrootmoeder het ook gedaan. Dat is hoe het hoort. Toch!?

De reden dat je niet weet wat je wilt is omdat je bent vergeten te luisteren naar je innerlijke stem, sterker nog, je bent vergeten hoe je deze stem kunt herkennen.

Allereerst is het niet erg als je een tijdje niet weet wat je wilt. Hoe meer je je er tegen verzet, hoe minder ruimte er ontstaat voor mogelijkheden, nieuwe ervaringen en nieuwe kansen. Wij mensen zijn ontdekkers. Uitvinders. Experimenteerders. Als we dat allemaal niet waren zouden we nu nog aan het eind van de dag voor ons uit staren aan de rand van onze grot met een bot in de hand en een stuk vlees tussen de tanden. 

Niet weten wat je wilt is een gezond terugkerend aspect in je leven, op welk gebied dan ook. Er is een tijd van bewustwording, een tijd van ontdekken en een tijd van verwezenlijken, dat elkaar continue afwisselt. Dat jij niet weet wat je wilt, toont dat je je bewust bent geworden van het idee dat je wat anders wilt, het tijd is voor een bepaalde keuze in je leven óf dat je toe bent aan die nieuwe levensfase. Het liefst spring je direct naar stap 3, dat je weet wat je wilt en dit direct kunt gaan uitvoeren. Want dat scheelt tijd en voldoet aan de verwachting van jezelf dat je het allemaal altijd maar moet weten. Je kunt achterover leunen. Al dat uitzoeken en twijfelen sla jij liever over.

Maar juist de fase van ontdekken is waar je je aandacht op zult moeten richten als je knopen wilt gaan doorhakken. Het is de fase van experimenteren en ervaren.   

Doordat we zo in ons hoofd zitten, vergeten we vaak te voelen. Voelen kun je alleen in het NU. Nu op dit moment, zoals jij nu dit artikel leest, kun jij voelen wat er zich op dit moment binnen in jouw afspeelt. Fysiek, maar ook emotioneel. Misschien voel je een spanning in je schouders die je net niet opmerkte omdat je de hele tijd aan het schakelen was tussen je telefoon en de tv. Misschien voel je je ontspannen en tevreden. Super fijn.

 

3 vragen die jij jezelf kunt stellen in elke situatie op het moment dat jij aan het ontdekken bent wat jij wilt.

 

1. Welk gevoel geeft dit mij?

2. Is dit een gevoel dat ik vaker wil voelen?

3. Welke stap kan ik concreet uitvoeren om dit vaker te voelen?

 

Als iets juist aanvoelt dan voelt dit licht, als een soort weten, fijn en prettig. Als het niet juist aanvoelt voelt dat gespannen, zwaar, onrustig en onprettig. Wat jij dan precies voelt, hoe zich dit uit in je lichaam en waar je dit het meest opmerkt is natuurlijk persoonsafhankelijk. Door regelmatig even stil te staan bij dagelijkse bezigheden en te voelen op dat moment hoe iets voor jou aanvoelt, kun je jouw persoonlijke JA- en/of  NEE- gevoel gaan herkennen. 

Misschien ben je wel zover dat je voelt dat je huidige baan je verkrampt, maar weet je nog niet wat je dan wel wilt. In al jouw dagelijkse bezigheden liggen verborgen parels. Begin je bijvoorbeeld op te merken dat het kantoorleven je steeds meer begint tegen te zitten? En merk je op dat je het fijn vind om de natuur op te zoeken? Dan hoef je natuurlijk niet direct boswachter te worden. Een zelfde functie in een compleet nieuwe sector dat de natuur hoog als kernwaarde heeft staan, kan dan voor jou als een perfecte oplossing fungeren.

Zo ontdekte ik door steeds vaker tijd te spenderen met kleine kinderen van vrienden en familie, dat ik dolgraag zelf moeder wilde worden. De (maatschappelijke) overtuigingen en oordelen over moederschap waar mijn hoofd mij tijdens het maken van de keuze aan herinnerde liet ik bewust los. Daarna ging ik mij continue afstemmen op mijn eigen gevoel en was ik ervan overtuigd dat ik hierdoor een voor mij aangename balans ging vinden tussen werken, moederen en me-time.

Die parels liggen verborgen in al jouw dagelijkse bezigheden. Door je bewust te worden van het moment NU en te voelen bij elke bezigheid WAT  jij voelt en HOE jij je voelt, kun jij steeds dichterbij jouw antwoord komen op de vraag wat jij nu eigenlijk wilt. Vervolgens kun jij bij de praktische uitvoering weer je hoofd inzetten. Want dat hoofd is heel handig mocht jij een sollicitatiebrief willen schrijven 😉