In 2019 was ik er opeens zo klaar mee. Ik verlangde er naar om gewoon tevreden te zijn. NU. Met alles dat er op dat moment was. Ik had zoveel dromen, doelen, wensen, maar leek erin vast te zitten. Voor mijn gevoel ging ik niet snel genoeg, ik wilde meer. Nog voordat ik mijn doelen bereikte en dromen uitkwamen, had ik alweer veel nieuwe dromen gecreëerd, door de ontevredenheid over de traagheid van het uitkomen van mijn huidige dromen. Het vertrouwen in mezelf was weg en ik werd er onwijs moe van. Dankzij een reeks yoga nidra lessen besloot ik bewust de drang naar meer en anders los te laten.

Wat maakt het eigenlijk dat we niet tevreden zijn met ons lichaam of een huidige situatie? 

Ik vraag mij wel eens af, wat nou als ik op een onbewoond eiland terecht zou komen, zonder spiegel, zonder telefoon of tv. Zou ik dan tevreden zijn? Over de situatie hoogstwaarschijnlijk niet. Al droom ik wel eens weg bij het idee om een dagje alleen te zijn, ver genoeg van gehuil, gejammer of geblaf. Maar zou ik tevreden zijn over mijzelf? En mijn persoonlijke kwaliteiten?

Ik kan me ergens wel inbeelden dat ik alleen al onwijs trots zou zijn met een klein zelf aangestoken vuurtje en een stuk zelf gevonden fruit. Dat datzelfde stuk fruit er niet perfect uit hoeft te zien en dat vuurtje geen romantisch kampvuur hoeft te zijn, zal op dat moment vast niks uitmaken, ik hoef er toch geen foto van te maken voor mijn stories op insta.

Wat maakt het dan toch zo moeilijk om gewoon tevreden te zijn in het huidige leven?

Een van de redenen van het zich niet tevreden voelen is dat we ons vergelijken met anderen om ons heen. Die anderen zijn tegenwoordig zoveel zichtbaarder dan 20 jaar geleden. Door de ontwikkelingen en technologieën is er opeens een hele wereld waar we ons mee kunnen vergelijken.

Waren het eerst alleen de moeders op het schoolplein, zijn het nu de instamoms van heel Nederland en zelfs daar buiten. Waren het eerst alleen je medesporters in de sportschool, tegenwoordig zijn het sportende en fitte mensen over de hele wereld. Op Insta, Snapchat, Facebook en het multi aanbod Youtube filmpjes.

Stoppen met jezelf te vergelijken.

Er is maar 1 oplossing en dat is stoppen met jezelf te vergelijken met anderen. Door jezelf te vergelijken, lijkt het gras bij de ander altijd groener. Gaan we streven naar meer, naar anders, naar ook een nieuwe keukenmachine om zulke mooie en gezonde smoothies te maken. Willen we ook naar een ver oord op vakantie. Willen we ook een perfect interieur, dat we na een jaar weer willen wisselen.

Gewoon tevreden zijn.

Niet streven naar meer of anders, maar een tevreden gevoel hebben aan het eind van de dag met datgene dat er nu is. Het voelt soms als een onbereikbaar doel. Maar tevredenheid hoeft ook geen doel te worden. Tevredenheid mag je ervaren onderweg naar het bereiken van je doelen, je dromen en je wensen. Als je tevreden bent met hetgeen dat je nu op dit moment hebt of ervaart, dan begin je al in een veel fijnere beginstand.

Is het je doel om 10 kilo af te vallen, de marathon te lopen of om een ontspannen en gezellige moeder te zijn? Leg dan de focus aan het eind van de dag niet op die snelheid die je niet hebt behaald, of die grammen die je niet bent afgevallen en dat chocolaatje dat je wel hebt gegeten. Elk stapje dat jou dichterbij jouw gewenste doel beweegt mag gezien worden door jezelf. De meters die je vandaag wel gehaald hebt. Dat je broek vandaag aangenaam zat. Dat je een fijne wandeling hebt gemaakt ondanks dat je je geplande work-out hebt geskipt. Het gaat erom dat je niet streeft naar meer of anders.

Uiteindelijk zit tevredenheid hem in het nemen zoals het nu is en daar niet tegen te strijden.