Mindfulness training

Blijf je maar hangen in het cirkeltje van negatieve gedachten en gepieker? Heb je moeite met situaties te accepteren en ze te laten zijn zoals ze zijn? Wil je dat het anders gaat, maar heb je geen idee hoe? Rust in je hoofd kun jij zelf creëren, leer in 8 weken hoe.

Je opent toch ook niet elke spam mail, waarom dan zoveel

aandacht besteden aan elke spamgedachte?

 

Waarom een mindfulness training?

Druk drukker drukst. Het lijkt haast normaal om het altijd druk te hebben. Na het werk ploffen we neer op de bank, netflix gaat aan, telefoon in de hand, social media doorscrollend, proberen we niet te voelen en niet te denken aan datgene dat we niet willen. Ook je omgeving merkt dat je prikkelbaarder wordt. En de volgende dag begint weer van voor af aan. Je zou graag meer ontspannen en tevreden de dag willen afsluiten. 

Vast zitten in een negatieve gedachten cirkel, kan onwijs veel energie kosten. Als je continu alles aan het afwegen en over analyseren bent, kun je gaan verlangen naar meer rust in je hoofd. 

 Wat is mindfulness?

Mindfulness is het bewust aanwezig zijn in het hier en nu, met aandacht. Je laat je niet meeslepen door (negatieve) gedachten die jouw aandacht trekken. Maar kiest er bewust voor terug te keren naar datgene waar jij je aandacht op wilt richten in het NU.

 

 Hoe ziet een training eruit?

Gedurende 8  aaneengesloten donderdagavonden behandelen we elke week een thema:

10 maart – De automatische piloot

17 maart – Omgaan met obstakels

24 maart – Aandacht voor de adem

31 maart – Omgaan met stress

7 april – Toestaan en accepteren

14 april – Gedachten zijn geen feiten

21 april – Goed voor jezelf zorgen

12 mei – Terugkomdag

 

Een les duurt 2 uur en bestaat uit verschillende meditaties, theorie en het uitwisselen van ervaringen. Je krijgt een werkboek en een usb stick met begeleide meditaties mee voor thuis. Na afloop van de training ontvang je een mooi mindfulness leesboek.  

Een 8- weekse mindfulnesstraining heeft een logische opbouw. Elke trainer gooit er echter wel zijn eigen sausje overheen. Wat ik zelf heel belangrijk vind is dat je mindfulness praktisch zult kunnen toepassen in je leven ná de training. Ik geef je zoveel mogelijk kleine toepasbare oefeningen mee die je gedurende de dag kunt toepassen zodat het eerder een lifestyle wordt dan een oefening.

 

Don’t judge the rest of your day by one moment

– Marta –  

 

Hoi ik ben Marta 

Ik ken dat gevoel heel goed dat het in je hoofd stormt door allerlei negatieve en zware gedachten en dat je verdrinkt in een grote zee van emoties, je continu het gevoel hebt dat je in huilen gaat uitbarsten omdat je emmertje vol zit en je het allerliefst in bed wilt blijven, weg van je verplichtingen.

Tijdens mijn opleiding psychologie leerde ik veel over de wetenschap achter mindfulness. Toen ik voor het eerst moeder werd, werd ik door een samenloop van omstandigheden gemotiveerd om de positieve effecten van mindfulness nu zelf te gaan ervaren. Ik kwam in een stroomversnelling terecht waarin ik mijzelf leerde kennen. En vooral opnieuw leerde kennen.  Mindfulness gaf mij veel inzicht in mijn toenmalige manier van denken. Ik werd mij bewust van de mooie momenten die ik beleefde en tegelijkertijd de zware gevoelens en emoties die ik ervoer.  Voor het eerst in mijn leven was dat oké. Ik vond het oké om mij even niet oké te voelen en dat gaf mij veel rust.

 

Na deze mooie ervaring heb ik de opleidingen tot mindfulnesstrainer en acceptance and commitment therapie toegevoegd aan mij CV, daarnaast heb ik mij verder verdiept in compassie, mindset, acceptatie en bewustzijn.

Nu is het mijn missie om jou te helpen je weer goed te voelen met alles in jouw leven dat zich aandient.  Want gedachten en gepieker zijn aaneenschakelingen van woorden, terugkerend in patronen, maar altijd door jouzelf toegelaten.

Jij bepaalt zelf wat je toelaat in jouw hoofd. Welke woorden, welke gedachten over jezelf, jouw omgeving en jouw omstandigheden.

Het is de kunst om hier bewust van te worden, om uit die automatische piloot te stappen en te beginnen met opmerken. Opmerken van zowel jouw valkuilen als ook de mooie momenten in je leven. Dit kun jij! En alleen jij, want dit is iets dat niemand anders voor jou kan doen, alleen zelf kun jij weer die rust in je hoofd creëren. En dat is waar ik je graag bij begeleid tijdens de training.

 

Voordelen van mindfulness:

– Je hebt meer ruimte in je hoofd voor nieuwe oplossingen en ideeën.

– Je merkt de mooie (en ook kleine) dingen van het leven op

– Staat meer open voor elkaar

– Jouw omgeving geniet van jouw volle 100% aandacht

– Je slaapt beter en voelt je meer uitgerust als je wakker wordt

Veel gestelde vragen

Hoeveel tijd heb ik per dag nodig?

Houd er rekening mee dat je gemiddeld 30 min per dag vrij houdt voor de oefeningen. Eens per week iets meer om de theorie door te nemen.

 

Ik kan niet lang stilzitten en al helemaal niet in lotushouding.

Dat is helemaal niet erg. Het gaat erom dat je de oefeningen doet. Of dit nu zittend op een stoel is of liggend op bed. Het maakt de oefening er niet beter of slechter op.

 

Ik kan meer dan 2 data niet.

De training is een ervaringsgerichte training, het vraagt echt jouw volledige commitment. Het beste is als je ook de volle 8 weken de tijd neemt, zie het als een investering in jezelf. Motivatie en commitment zorgen ervoor dat jij ook echt resultaat gaat merken. Een keer een les missen is geen probleem, maar mocht je op voorhand al weten dat je meer dan twee data niet kunt dan raad ik je aan om de training op een ander moment te doen. Het is namelijk helaas niet mogelijk om de lessen op een ander tijdstip in te halen.

 

Ik heb het idee dat het allemaal erg zweverig is.

Veel mensen leven in hun hoofd en zijn er vaak met hun aandacht niet bij.  Niet volledig aanwezig zijn tijdens het spelen met je kinderen omdat je hoofd zweeft tussen de vergadering gister op werk en de zorgen voor dat feestje morgen, is ook te benoemen als een bepaalde manier van zweverigheid.

Een mindfulnesstraining zorgt er niet alleen voor dat je meer aandacht krijgt voor je eigen binnenwereld (gevoelens en gedachten). Doordat je minder snel afgeleid bent heb je ook meer aandacht voor anderen. Echte oprechte onverdeelde aandacht. Want vaak hebben we wel een zeker mate van aandacht voor onze omgeving, echter is deze gesplitst tussen de tv, onze gesprekspartner, telefoon en/of ons bord op schoot.

Leven in het moment en bewust zijn van jouw gevoelens, gedachten én behoeften is naar mijns inzien best wel met de voetjes op de grond.

 

Rule your mind or it will rule you – Buddha

 

Workout voor de mind

Herken je dat, dat je al 3 keer een pagina in een boek opnieuw moet lezen omdat je aandacht continu afdwaalt. Of dat je opeens al klaar bent met dat huishoudelijke klusje en je de hele tijd met je gedachten bij dat probleem op je werk zat. En dat je gedachten steeds maar in cirkeltjes blijven ronddraaien, wat natuurlijk erg vermoeiend is.

Wel staan we ons zwetend uit te sloven in de sportschool. Doen we massaal ons best om fit te worden, er strak uit te zien en houden onze hardloopscores bij.

Maar….  what about the mind?

In ons brein zit namelijk ook een spier. Geen fysieke spier, maar wel één die je net als andere spieren moet trainen om er profijt uit te halen. Deze ‘aandachtspier’ is gemakkelijk te trainen zonder dat je er van gaat zweten of spierpijn krijgt.

Soms zitten we zo vast in een donkere gedachtenwolk, dat het zelfs makkelijker voelt om daar te blijven in plaats van terug te keren naar het hier en nu. Als je een volledige discussie met iemand in je hoofd voert, (eentje die je in reallife waarschijnlijk nooit zal voeren) dan kun je de neiging voelen om deze discussie af te willen maken. Middenin een in je hoofd afspelende film stoppen is echt zwaar en moeilijk. Het vergt moed en energie. Maar je mag jezelf een schouderklopje geven als je opmerkt dat je middenin die storm van gedachten zit en neigt naar het liever afmaken van de ruzie met een bepaald persoon dan je gedachten te laten zijn voor wat ze zijn. Simpelweg opmerken. Het lijkt een klein stapje, maar is een enorme sprong naar meer rust in je hoofd.

Dát opmerken ga je oefenen, doormiddel van je aandachtspier te trainen.

 

Zie ik je 10 maart ?

8-weekse mindfulness training

Data: 10 – 17 – 24 – 31 maart  7 – 14 – 21 april  12 mei

Tijd: 19:00 tot 21:00 uur

Locatie: Kloosterlaan 138a in Breda (het Zuiderlicht)

Prijs €290,-

 

 

Heb je nog vragen of twijfel je ergens aan? Aarzel niet om contact met me op te nemen.

info@happyinbikini.nl

0646922384

 

 

Inclusief

Werkboek

Als huiswerk krijg je opdrachten mee. Deze staan samen met de theorie in het werkboek. Je kunt hierin ook je ervaringen noteren. 

Leesboek

De kracht zit hem in herhaling. Het is dan fijn als je na de training direct door kunt met lezen over mindfulness. Ik heb een mooi praktisch boek voor je gevonden die je na de training cadeau krijgt. 

USB stick

Alle meditaties die we in de training uitvoeren krijg je mee op een usb stick om thuis mee te oefenen.