Marta

Hoi ik ben Marta,

Samen met mijn man en ons zoontje wonen wij in ons mooi Breda. Mijn tijd spendeer ik  het liefst aan het strand. Een tropisch strand met palmbomen of de koude winderige grijze zee in Nederland, het maakt mij niet uit, aan zee voel ik mij altijd thuis. Zelfverzonnen verhaaltjes vertellen aan ons zoontje en uit eten met mijn man, daar word ik erg vrolijk van.

Mijn doel in het leven is genieten en elke dag een weekend gevoel te creëren. Genieten van de allerkleinste dagelijkse dingetjes. Ik hou ervan als mijn hart een sprongetje maakt als mijn zoontje me uit zichzelf een kusje komt geven. Of als ik een nieuw idee heb voor een klusprojectje, waar ik volledig in op kan gaan.

Dat huppelende-hart-van-blijdschap-gevoel gun ik iedereen. Want ik weet hoe het voelt om het niet meer te kunnen voelen. Als niets je meer blijdschap of vreugde geeft en je de kleuren van het leven niet meer ziet. Als alles dat je ziet, hoort en voelt enkel nog maar grijs is.

Vanaf mijn 15de werd ik onwijs onzeker over mijn lichaam. Mijn vrouwelijke ronde vormen kon ik maar niet accepteren. Ik begon met jojo’en. Ondanks dat ik geen strenge diëten heb gevolgd, was ik wel obsessief met mijn uiterlijk bezig. Vijftien jaar heeft het me gekost voordat ik eindelijk een omslagpunt ging maken. Want ik was het werkelijk waar zat. Het koste zoveel tijd, maar ook frustratie. Ik was zelf niet het voorbeeld dat ik wilde geven aan ons zoontje.

Tijdens het herstel van mijn depressie leerde ik mijn innerlijke saboteur kennen. Dat is dat stemmetje dat ervoor zorgde dat ik gedrag vertoonde waardoor ik mij continue niet happy in mijn lijf voelde. Van vergelijken met anderen en mezelf keihard te bekritiseren tot aan strenge regels betreft eten en sporten. Ongeacht welk gewicht ik ook had, het bleek eigenlijk nooit goed genoeg te zijn. Was ik voor mijn doen teveel aangekomen dan wilde ik afvallen, was ik afgevallen dan wilde ik veel strakker zijn. Het leek wel op een verslaving naar het niet-goed-genoeg gevoel. Pas toen ik mij bewust ging worden van mijn eigen gedachten en het gedrag dat daaruit voortkwam, begon ik ook in te zien dat ik dit alles kan veranderen. Niet alleen door positief te denken, maar vooral ook door jezelf positief te VOELEN.

HOE ik mij dan positief/fijn/happy/tevreden kon voelen ging ik concreet maken. Met behulp van oefeningen en dagboeken die ik heb gebaseerd op mijn achtergrond als acceptance and commitment therapeut en mindfulness trainer.

Nu scheelt het mij zoveel frustratie voor de spiegel, ik doe waar ik mij prettig bij voel vanuit liefde voor mezelf. Dat alleen al geeft zoveel rust en ontspanning. S’avonds ga ik tevreden naar bed en als ik in de spiegel kijk dan kan ik naar mezelf lachen. Spontane uitjes, of een drukke dag voor de boeg, dat gaat zoveel gemakkelijker als je lekker in je vel zit.

Het is mijn missie om vrouwen te helpen te accepteren wie zij zijn. Zodat jij je weer goed durft te voelen over jezelf. Jezelf goed genoeg vinden als je in de spiegel kijkt is onwijs fijn. Kun je nagaan wat voor een positieve impact jezelf goed genoeg vinden zal kunnen hebben op jouw relaties, carrière, dromen….

 Wil jij tevreden in de spiegel kunnen kijken? Jezelf accepteren zoals je NU bent? Die knop voor eens en altijd omzetten, je ontspannen voelen en jezelf durven zijn?

Liefs Marta